2009-07-13

Round trip, Day 2; Monday, 13 July






Na het ontbijt ging de tocht om 9 uur meteen verder richting Jaipur, de hoofdstad van de “provincie” Rajasthan. Het was Maharaja Jai Singh die de stad in 1727 oprichtte. Vandaar ook haar naam: Jaipur = Jai (het eerstel deel van de naam van de koning) en “pur” betekent stad.
De busreis nam de hele voormiddag in beslag. De afstanden zijn dan wel niet zo heel groot… de staat waarin de wegen zich bevinden is eerder penibel en daarbij komen dan ook nog eens de gehanteerde rijstijl en de koeien op de weg die altijd voorrang krijgen, ook al blijven ze een half uurtje in het midden van een kruispunt liggen (zie foto 12 juli).

Aangekomen in deze roze stad, konden we meteen “op visite” in het paleis van de huidige Maharadja (maha = van een groot gebied, raja = koning). Althans, het deel van zijn paleis dat opengesteld werd zodat hij een beetje geld kan verdienen. De Indische vorsten hebben geen macht meer en krijgen ook geen enkele staatsvergoeding voor hun bewezen diensten.

Daarbij kreeg ik ook de kans het grootste astrologisch observatorium ter wereld te bezoeken: Jantar-Mantar, beschermd door de UNESCO. Maharaja Jai Singh, de eerste koning van Jaipur, was immers zodanig intelligent dat hij zijn eigen astrologische instrumenten bouwde en verzamelde in het park. Deze intelligentie weerspiegelt zich ook nog steeds in de vlag van zijn koninkrijk: hij zou 1/4 slimmer zijn dan andere mensen en bij de vlag werd dan ook een kleine vlag toegevoegd.


Foto 1: dromedarissen op de autosnelweg

Foto 2: een zonnewijzer uit Jantar-Mantar

Foto 3: City Palace, het paleis van de Maharadja

Foto 4: de woonplaats van de Maharadja en de vlag + 1/4 vlag van het vorstendom

Foto 5: nog een kort bezoekje aan een tapijtenweverij

3 opmerkingen:

  1. Hoi Isabel

    Die blog is echt een leuk initiatief. Tof dat je je ervaringen met ons deelt. Het klinkt en ziet er allemaal erg indrukwekkend uit!
    Geniet van deze unieke ervaring!
    Groetjes
    Annemie en Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi hoi!

    Een indrukwekkend land is het inderdaad, de verschillen met België zijn ontzettend groot, maar ook zo leerrijk! Ik hoop dat Carol en ikzelf nog veel verhalen met jullie zullen kunnen delen via de blog. We houden jullie, zoveel als mogelijk, op de hoogte!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Carol !

    Leuk dat we jullie kunnen volgen !
    We genieten, hopelijk evenveel als jullie, van die prachtige verhalen en foto's !
    Ben blij dat het zo goed met je gaat !
    We blijven jullie tocht volgen.
    Veel succes en vooral veel genot voor de volgende dagen !
    Dikke kus,
    Peggie en Gert

    BeantwoordenVerwijderen