2009-08-03

Hootagalli; Monday, 3 August











Vooraleer we beginnen te vertellen over onze eerste werkdag, toch nog even laten weten dat we gisteren een waar feestmaal (lees: kip met rijst en veel te veel kruiden) voorgeschoteld kregen. Twee uur lang (waarvan één uur met alleen gasvuur en kaarslicht) hebben we met ons drie in de keuken gestaan! Niet meteen een gerecht om thuis uit te proberen, maar we klagen zeker niet over de kookkunsten van Rani. Onze afwas was echter een avontuur op zich… we werden in de donkere nacht op pad gestuurd naar een minuscuul afwasbakje, buiten het huis, waar we dan onze borden konden afwassen en konden laten uitlekken.

En jullie raden nooit hoe onze dag vandaag begon… jawel, met een stevig ontbijt (wentelteefjes, papaja en banaan) uit de borden die de hele nacht in de tuin gestaan hebben. Het is eens een andere manier van werken; weg met handdoeken en vaatwasmachines, leve de tuin (PS het is hier nog steeds moessonseizoen).

Om 9.45 uur bracht Parashuram (pater familias) ons (achter op zijn moto) dan eindelijk naar Odanadi, het project waarin we twee weken zullen werken. Hier aangekomen, gebeurde “het”; geheel onverwacht, maar ook onvermijdelijk, zo is gebleken… “de shock”! De slogan van deze meisjes luidt als volgt: “We are strong”… en dat geloven we ook, want de kinderen die hier verblijven, werden uit de prostitutie gehaald, nadat hun ouders of ontvoerders hen verkocht hadden aan bordelen. En ook al hielden ze er aids aan over, een spraakgebrek of andere kwalen; ze leven en willen opnieuw beginnen, kansen creëren! Het werd moeilijker dan verwacht. Tot 13 uur probeerden we een licht in het duister te vormen voor de meisjes die, als gevolg van wat ze meemaakten, “mentaal ziek” geworden zijn. Een harde en moeilijke opdracht… Vervolgens nuttigden we onze lunch (de meisjes en hun begeleiders krijgen elke dag opnieuw rijst met samba, zonder bestek). De namiddag werd besteed aan computerles voor de oudere meisjes en Engelse les voor de 16- tot 21-jarigen.

Gelukkig kan Odanadi rekenen op heel wat financiële steun van de regering en op donaties. Daardoor kon het gehele project twee jaar geleden verhuizen naar een nieuw gebouw, dat over de nodige accommodatie beschikt. Zo kunnen de meisjes in alle rust en veiligheid een basis voor hun verdere leven uitbouwen, want hoe jong ze vaak ook zijn en hoe weinig ze er zelf aan konden doen… meisjes die uit de prostitutie komen, zijn nergens nog welkom in India.


Een aanrader voor wie meer wilt weten over Odanadi:

Reframing Masculinities – Radhika Chopra

Dit boek beschrijft het volledige levensverhaal van het project en de meisjes die er gehuisvest zijn.


En dan nu… een vroeg begin van ons persoonlijke schooljaar: lesvoorbereidingen maken voor de lessen van morgen!

8 opmerkingen:

  1. Helaba,

    Ongelooflijk wat jullie daar doen hoor, ni te geloven dat zoiets nog kan gebeuren eigenlijk!
    Het gebouw ziet er wel netjes uit, ook jullie kamer in het huis valt precies wel mee, alleen de afwas.....maar ja, der zijn zeker ergere dingen hé! Hopelijk kunnen jullie de kinderen daar iets bijbrengen, heel veel succes in ieder geval en sterkte (dat zal ook wel nodig zijn als ik jullie verhaal zo lees), tot één van de volgende.

    Groetjes,
    Inge en co

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bravo les filles on est tous très fiers de votre courage et de tout ce que vous accomplissez au quotidien. Gros bisou a vous

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Carol
    Het is inderdaad een avontuur,ik wens julie nog veel schokjes.En al een gelukkige verjaardag gewenst.
    grtj Simonne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ziet er daar ni gemakkelijk uit....
    Die shock was te verwachten, vroeg of laat...
    Ik hoop echt dat de kinderen daar er iets van opsteken, en jullie waarschijnlijk ook wel....
    Gaat dat eigenlijk om te communiceren ? Welke taal spreken die kindjes dan ? Kunnen die een paar woordjes Engels dan ?
    En wij hier maar zagen over het weer.........

    bye,
    Stafke.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Amai, da's inderdaad weer effe een confrontatie met die kids ! Jullie zullen hen ongetwijfeld een hart onder de riem steken... al is 't maar voor even... Het zal voor hen een welgekome verademing zijn, denk ik... Hopelijk vinden jullie nog wat genot in de huiselijke praktijken ! Misschien leren jullie wel wat 'energiebesparende' trucs voor ons hier... Dat van die afwasmachine is al een leuke (hihi) !
    Ciao bella's ! Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Long dressed ladies,
    Graag wil ik even heel egoïstisch zijn en terugkomen op jullie ontbijt: wentelteefjes met papaja en banaan ? Mmmmmm, zo wil ik elke dag wel beginnen. Ik denk dat Rani jullie aan het verwennen is. Even kwam 'Club Med' bij me op. Tot ik verder las over Odanadi. Na een koude rilling weg te hebben geschud wil ik jullie toch eens laten weten dat ook wij super fier en trots op jullie zijn omdat jullie je vakantie op dergelijke wijze invullen. Ik ben er zeker van dat jullie de kinderen ginder nieuwe hoop kunnen geven en hen vele dingen kunnen bijleren, al was het maar persoonlijke eigenwaarde.
    Wij kijken uit naar meer nieuws en foto's.
    Slukes.
    Team Galgenberg

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Carol en Isabel,
    Eerst en voraal, GLUKKIGE VERJAARDAG Carol.
    Ik volg elke dag jullie belevenissen. TOF!!!
    Ik ben niet ter plaats maar zo reis.
    Ik met jullie mee. Jullie zijn 2 super gidsen.
    Al de foto's heb ik opgeslagen, daar maak ik achteraf wel een album van.
    Nog het beste aan jullie allemaal vanuit Roquebrune.
    Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ingrid en Werner4 augustus 2009 om 17:16

    Hallo,

    Als eerste willen wij Carol een gelukkige verjaardag toewensen. Dit is wel een zeer speciale locatie om te vieren.
    En dan... alleen maar respect voor jullie beide om dit avontuur te ondernemen. Als we de blog lezen worden we zo meegenomen. Of we het ons echt kunnen voorstellen zoals het werkelijk is weten we niet. We zijn in elk geval blij hier geboren te zijn.
    Nogmaals... we bewonderen jullie onderneming.

    Ingrid en Werner

    BeantwoordenVerwijderen